måndag 13 december 2010

Livet, facket, jobbbet, framtiden....

Funderar över livet, facket, jobbet, framtiden....
Livspusslet utmanar en aktiv småbarnsförälder varje dag...
Njöt dock i fulla drag i dag av lilla Ebba 1,5 år som förgylde vår eftermiddag med luciasånger på förskolan.
I morgon bär det av till Stockholm och sammanträde med SKTFs förbundsstyrelse, vi ska ta nya steg mot nytt namn på förbundet och ta vidare steg i vår förändringsprocess mot att bli Sveriges modernaste och bästa fackförbunds på alla sätt. Det är en häftigt resa att få vara med och leda detta arbete.

tisdag 7 december 2010

Socialförsäkringsutredningen

Har de senaste dagarna läst in mig på Socialförsäkringsutredningen som nu är på gång.
Uppdraget ska vara avslutat i maj 2013 och är väldigt omfattande, hur ska framtidens arbetslöshets och sjukförsäkring utformas. Ska a-kassan bli obligatorisk och kan man göra dessa försäkringar mer dynamiska och moderna.
Irene Wennemo som är huvudsekreterare, tidigare chef för LOs arbetslivsenhet.
För oss som facklig organisation är detta naturligtvis en oerhört viktig utredning som berör kärnfrågor som ersättning vid arbetslöshet,rehabilitering och arbetsskadeförsäkringen m m ...

Arbetlöshetsförsäkringen som den ser ut i dag är inte bra som nog alla vet. Genomsnittet för en arbetslös i dag är att man i a-kassa får ut ca 50% av lönen vid arbetslöshet. För TCOs medlemmar är det endast 10% av våra medlemmar som får ut 80% av lönen. Den a-kasse politik som har genomförts på senare tid har gjort att a-kassan i många fall till stor del har privatiserats till fackliga inkomstförsäkringar och att alldeles för många valt att helt lämna a-kassorna.
Av 4,9 miljoner arbetstagare är ca 3,4 miljoner medlemmar i en a-kassa. Detta är naturligtvis en alldeles för låg siffra. Så fanns inte ett behov av en reformering av a-kassan för några år sedan så gör det det definitivt nu.
Fackligt administrerade a-kassor har i Sverige också understött den svenska arbetsmarknadsmodellen och påverkat att hålla den fackliga organisationsgraden på en hög nivå, något som är en förutsättning för att vidmakthålla den svenska modellen med starka parter som reglerar arbetsmarknaden via kollektivavtal. I länder där kopplingen mellan fack och a-kassa inte finns är också den fackliga organisationsgraden lägre. Samtidigt så lyfts det röster som säger att i Norge så ökar organisationsgraden trots att inte kopplingen finns, ja visst men Norga har hela tiden haft en organisationsgrad som legat väsentligt lägre än andra nordiska länder på ca 52% av arbetskraften och det är från denna nivå man nu ökar.

Det är mycket att fundera kring och det som socialförsäkringsutredningen kommer fram till kommer i hög grad att påverka alla svenskar. I morgon träffar vi Irene Wennemo på SKTF, det ska bli intressant..

reflektioner från ett tåg någonstans i Sverige

Sitter på ett tåg på väg mot Göteborg. Försenat som vanligt.
Jag har i dag träffat de som under 2010 gått SKTFs ledarprogram Ledare i SKTF på deras avslutande träff. Jag var också där i våras på deras fösrta träff och det var spännande att höra deras reflektioner kring året som gått och det förändringsarbete vi genomför i SKTF.
De tryckte på vikten av att behålla och underhålla nätverk inom SKTF som ligger utanför de egna avdelningarna eller klubbarna för att ge varandra som fackligt förtroendevalda unde 35 stöd och kraft i olika frågor.
Jag låg också på dem i detta att våga ta ton och plats i vår organisation, att se möjligheter och inte hinder. Att vara fackligt förtroendevald är inte kärnfysik utan bygger väldigt mycket på sunt förnuft, förmågan att lyssna på sina kamrater och att sedan naturligtvis nyttja vår organisation, andra förtroendevalda, våra tjänstemän, SKTF direkt och de övriga nätverk man eventuellt har för att få det stöd man behöver.

jag är tacksam över att få vara del av det fantastiska förändringsarbete som vi nu tillsammans i SKTF genomför. Vi bygger framtidens fackföreningsrörelse och det kommer att bli så bra!:)