måndag 13 december 2010

Livet, facket, jobbbet, framtiden....

Funderar över livet, facket, jobbet, framtiden....
Livspusslet utmanar en aktiv småbarnsförälder varje dag...
Njöt dock i fulla drag i dag av lilla Ebba 1,5 år som förgylde vår eftermiddag med luciasånger på förskolan.
I morgon bär det av till Stockholm och sammanträde med SKTFs förbundsstyrelse, vi ska ta nya steg mot nytt namn på förbundet och ta vidare steg i vår förändringsprocess mot att bli Sveriges modernaste och bästa fackförbunds på alla sätt. Det är en häftigt resa att få vara med och leda detta arbete.

tisdag 7 december 2010

Socialförsäkringsutredningen

Har de senaste dagarna läst in mig på Socialförsäkringsutredningen som nu är på gång.
Uppdraget ska vara avslutat i maj 2013 och är väldigt omfattande, hur ska framtidens arbetslöshets och sjukförsäkring utformas. Ska a-kassan bli obligatorisk och kan man göra dessa försäkringar mer dynamiska och moderna.
Irene Wennemo som är huvudsekreterare, tidigare chef för LOs arbetslivsenhet.
För oss som facklig organisation är detta naturligtvis en oerhört viktig utredning som berör kärnfrågor som ersättning vid arbetslöshet,rehabilitering och arbetsskadeförsäkringen m m ...

Arbetlöshetsförsäkringen som den ser ut i dag är inte bra som nog alla vet. Genomsnittet för en arbetslös i dag är att man i a-kassa får ut ca 50% av lönen vid arbetslöshet. För TCOs medlemmar är det endast 10% av våra medlemmar som får ut 80% av lönen. Den a-kasse politik som har genomförts på senare tid har gjort att a-kassan i många fall till stor del har privatiserats till fackliga inkomstförsäkringar och att alldeles för många valt att helt lämna a-kassorna.
Av 4,9 miljoner arbetstagare är ca 3,4 miljoner medlemmar i en a-kassa. Detta är naturligtvis en alldeles för låg siffra. Så fanns inte ett behov av en reformering av a-kassan för några år sedan så gör det det definitivt nu.
Fackligt administrerade a-kassor har i Sverige också understött den svenska arbetsmarknadsmodellen och påverkat att hålla den fackliga organisationsgraden på en hög nivå, något som är en förutsättning för att vidmakthålla den svenska modellen med starka parter som reglerar arbetsmarknaden via kollektivavtal. I länder där kopplingen mellan fack och a-kassa inte finns är också den fackliga organisationsgraden lägre. Samtidigt så lyfts det röster som säger att i Norge så ökar organisationsgraden trots att inte kopplingen finns, ja visst men Norga har hela tiden haft en organisationsgrad som legat väsentligt lägre än andra nordiska länder på ca 52% av arbetskraften och det är från denna nivå man nu ökar.

Det är mycket att fundera kring och det som socialförsäkringsutredningen kommer fram till kommer i hög grad att påverka alla svenskar. I morgon träffar vi Irene Wennemo på SKTF, det ska bli intressant..

reflektioner från ett tåg någonstans i Sverige

Sitter på ett tåg på väg mot Göteborg. Försenat som vanligt.
Jag har i dag träffat de som under 2010 gått SKTFs ledarprogram Ledare i SKTF på deras avslutande träff. Jag var också där i våras på deras fösrta träff och det var spännande att höra deras reflektioner kring året som gått och det förändringsarbete vi genomför i SKTF.
De tryckte på vikten av att behålla och underhålla nätverk inom SKTF som ligger utanför de egna avdelningarna eller klubbarna för att ge varandra som fackligt förtroendevalda unde 35 stöd och kraft i olika frågor.
Jag låg också på dem i detta att våga ta ton och plats i vår organisation, att se möjligheter och inte hinder. Att vara fackligt förtroendevald är inte kärnfysik utan bygger väldigt mycket på sunt förnuft, förmågan att lyssna på sina kamrater och att sedan naturligtvis nyttja vår organisation, andra förtroendevalda, våra tjänstemän, SKTF direkt och de övriga nätverk man eventuellt har för att få det stöd man behöver.

jag är tacksam över att få vara del av det fantastiska förändringsarbete som vi nu tillsammans i SKTF genomför. Vi bygger framtidens fackföreningsrörelse och det kommer att bli så bra!:)

måndag 29 november 2010

Administration som profession

Samtalade i dag med min fackliga kollega Lennart Merking kring ett förslag rörande administrativ utveckling och administartion. Det väckte en massa funderingar.

Duktiga administratörer och är en grundläggande förutsättning för en fungerade kommunal verksamhet. Jag har många gånger hört SKTFs chefmedlemmar föra fram att ett bra administrativt stöd är den enskilt viktigaste förutsättningen för dem i deras chefsskap.Jag vet, det låter som en självklar klyscha. Varför är det då så att administratörer generellt sett behandlas styvmoderligt i den kommunala verksamheten, Deras insatser tas för självklara och inte alltid belönas på ett erfoderligt sätt och är det besparingar som ska genomföras så är mantrat alltid att vi skär på adminstrationen. Läs, antalet adminstratörer ska minska. Ofta utan den strategiska genomlysning kopplad till org utveckling som jag efterlyser nedan.

Sällan kopplas adminstrativ utveckling till organisationsutveckling på en övergripande nivå och allt för ofta skrivs likamed tecken mellan IT-utveckling och adminstrativ utveckling. Det är naturligtvis mycket mer än så.

En annan fråga kopplad till administratörer i vart fall kommunal sektor är kompetens. Många framför allt äldre administratörer har inte en formell kompetens men en reel. För att reda ut detta borde man kanske validera en del administratörer. Med en validering av kompetensen i bagaget skulle många administratörers självkänsla och framför allt möjligheter öka. Naturligtvis blir det då också möjligt att se vilka fler användningsområden vi kanske skulle kunna nyttja en professionell administration för.

Renodling av administrationsområdet. Om du tittar på t e x vården så har du som regel en klinikass som leder sekreterare eller administratörer för att hela tiden utveckla yrket och sättet att arbeta. Man leds av en administrativt kunnig person.
Så ser det inte alltid ut i den kommunala verksamheten.
Varför är det inte så att adminstratörer inom t e x en förvaltning organiseras i en separat struktur och leds av en kunnig administrativ chef?
Administrationen blir då en renodlad stödprocess till de övriga verksamheterna. Naturligtvis förhindrar detta inte att man sitter ute i verksamheterna, men de får egna APT, utv samtal etc och det blir ett fokus på administration som profession och utveckling kopplat till denna. Detta borde definitivt kunna leda till både efffektiviseringsvinster och samordningsvinster.

torsdag 25 november 2010

fackföreningsvardag

Efter att i går som vanligt förnöjt mig på ett försenat SJ tåg mellan Stockholm och Göteborg landade jag i den fackliga vardagen på SKTFs Göteborgsavdelning i morse.
Diverse förhandlingar och diskussioner med arbetsgivarföreträdare och kloka fackliga medlemmar och kollegor:)Jag bli emellanåt så imponerad av det stora engagemang man möter i stort som smått.

I morgon bär det av till Stockholm och träff med SKTFs nationella råd för integration och mångfald. Det ska bli så kul!

onsdag 24 november 2010

Alex Bengtsson och SD


Lyssnade på Alex Bengtsson i dag, utbildningschef på EXPO.
Han tog med förbundsstyrelse och tjänstemän i förbundshuset på en odyssé i Sverigedemokraternas värld.
Han berättade om deras bakgrund i Bevara Sverige Svenskt rörelsen och deras olika kopplingar i de grumliga högerextrema vattnen.

Jag kom själv i kontakt med dessa rörelser i mina tonår, då i början på 90 talet gick också högerextremismens vågor höga i ett Sverige som sargades av finanskris och hög arbetslöshet. Som vanligt för dessa mörker krafter så var problemen naturligtvis invandrarnas fel. Sverigedemokraterna var inte så flotta då, innan införandet av uniformsförbudet i partiet 1995, utklädda i uniformer eller skinnskallar...
Vitt Ariskt Motstånd (VAM) var också en flitigt förekommande organisation.
I Göteborg var man mycket aktiva.
Jag var 17 år, inte partipolitiskt aktiv men samhällsengagerad. Min dåvarande sambo var av utomnordisk härkomst. Jag blev i ett sammanhang då interjuvad i en dagstidning där jag uttryckte mig kritiskt mot de högerextrema rörelserna. Som ett brev på posten blev jag och min familj hotad...
De jobbade så då..med hot och våld som metod. Vi minns alla John Hron.

Jag är idag mycket stolt över att vi i SKTF så tydligt tar ställning mot främlingsfientlighet och för alla människors lika värde. Utifrån vår värdegrund går det inte att vara fackligt förtroendevald i SKTF och aktiv Sverigedemokrat.

Vi har ett viktigt uppdrag nu i fackföreningsrörelsen inte bara i Sverige utan i hela Europa där de högerextrema partierna vinner mark. Detta gör de samtidigt som en tuff finanskris sargar Europa, vi vet att detta är och alltid har varit en grogrund för högerkrafterna att ta makt, genom att adressera och underblåsa människors rädslor och fördomar.
Fackföreningsrörelsen måste nu ta ansvaret att föra debatten och samtalen om mångkulturalismens fördelar och alla människors lika värde på arbetsplatserna och i samhällsdebatten.
Där har vi alla som valt ett fackligt uppdrag nu en boll att plocka upp. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång! Det är dax NU!

tisdag 6 juli 2010

Traditionsenligt Almedalsmingel i kväll


Senare i kväll kommer SKTF att ha sitt traditionsenliga Almedalsmingel tillsammans med Rättvisemärkt. Verkar bli välbesökt trots fotbollen....

Eftermiddag i Almedalen

På plats på seminariet "Vem är emot bättre kvalitet" i ALMIs regi.

Proppfullt på SKTFs seminarium


Rusade från LAS seminariet till SKTFs seminarium Det viktigaste valet .
Andra gången vi kör seminariet och även i dag var det fullständigt proppfullt.
Mackorna tog slut och folk stod överallt även utanför. Angenäma problem:))

Fel på blogg....:(


Har tyvärr problem med min blogg så att jag inte kan lägga in vare sig länkar eller bilder, Därför ser den lite "fattig" ut. Vi jobbar på att lösa problemet.:)


www.sktf.se

EUs formella underrättelse

Intressant att den anmälan kring staplandet/missbruket av visstidsanställningar som TCO gjort till EU kommissionen och som EU kommissionen ålagt Sveriges regering att göra något åt i en formell underrättelse inte kommer att följas av regeringen. Faktum är att denna typ av formella underrättelser normalt sätt är något som regeringar i EU regelmässigt följer.

LAS i Almedalen

LAS är en relatívt stor fråga här på seminarium efter seminarium lyfts frågan upp. Inte minst av arbetsgivarparterna.
Även KD vittnade i morse om att arbetsgivarorganisationerna mycket intensivt uppvaktar de politiska partierna i frågan.
Nu måste faktiskt de fackliga organisationerna spotta upp sig ordentligt om vi vill rädda lagen.

SKÄRPA LAS

Har precis satt mig på ett seminarium som TCO arrangerar som kallas "Skärpa LAS" med fokus på visstidsanställningar.Då de flesta seminarier handlar om att dumpa LAS så är detta en frisk fläkt!:))

KD och facket

Har inlett morgonen med ett samtal med Kristdemokraternas fackligsociala råd, tillsammans med Eva och Ove.
Ett spännande initiativ sv dem där de bjudit in en liten krets av förbunds från de tre centralorganisationerna för att sträcka ut en hand för en utökad samverkan med svensk fackföreningesrörelse. Man uttryckte sitt fasta stöd för den svenska modellen, LAS och en förstärkt a-kasseförsäkring. Positivt och i någon mån lite överraskande.
Vi pekade på kopplingen mellan systemen, nämligen att ska man ha en ordning som vi har i Sverige med att det ärt relativt enkelt att säga upp personal så förutsätter detta också en stark omställningesförsäkring i form av en a-kassa med schysta ersättningsnivåer.

Fackens makt över den politiska dagordningen

Fullt ös här i Almedalen vi SKTFare försöker hinna med att vara där det är viktigt att lyssna och synas.
Medverkade i går i ett seminarium kring fackens makt över den politiska dagordningen som bygger på en undersökning som är gjort utifrån svar i från förbundsstyrelserna i de 30 största fackförbunden i Sverige med en spridning både inom LO TCO SACO.
Vi konstaterar i undersökningen egentligen vårt prekära läge men konstaterar också samtidigt att det finns en insikt om att vi måste organisera oss och jobba mycket bättre och mer tvärfackligt med den politiska påverkan för att vara med och sätta dagordningen framöver. Inte bara inom den egna centralorganisationen utan över gränserna. Helt rätt väg att gå tycker jag och vi borde egentligen gjort det redan för längesedan.

måndag 5 juli 2010

lite tugg

Lite tuggande nu på seminariet och Marie Silfverstolpe från Almega gav så klart LAS en smäll som hon menade hindrar arbetsgivare från att anställa unga.

Klipp dig och skaffa dig ett jobb

Måndagens första seminarium för mig.
SACO studentråd pratar om vad som krävs för att få ner arbetslösheten för unga akademiker.
De vill bland annat ha arbetsförmedlingar som är specialiserade på akademiker.
En bättre arbetslivsanknytning i högskolan.
Starta eget bidrag ska ges direkt till nyutexade akademiker.

Almedalen måndag

Landade tryggt och säkert i går eftermiddag i Visby.
I år är det verkligen helt hysteriskt här, valår och allt...
Hela 1400 programpunkter finns det att välja mellan under dagarna.
Jämför detta med Almedalen år 2001 då det fanns 50 programpunkter på agendan under veckan. Inte undra på att de finns de som kallar Almedalen för ett monster som inte går att hejda.

Klockan 1700 gick jag och vår eminente kanslichef på invigningen och sedan kl 1900 kvällen höjdpunkt,statsminister Fredrik Reinfeldts Almedalstal.
Vi var en hel gäng som var där och kunde konstatera att vi denna kväll samfällt tyckte att Fredrik gjorde en ganska slät figur. Han talade mycket om vad man åstadkommit de senaste 4 åren ägnade en lång stund åt att gå hårt åt oppositionen och kom inte in på vad man själva ville förrän 22 minuter in i talet. Så lite besvikna blev vi. Skulle gärna hört mer om Moderaternas visioner för Sverige.
Vi får se om det blir bättre i dag när Lars Ohly är andre man ut.
vad som dock var märkligt är att de kollegor som såg sändningen på nätet tyckte att de var ett jättebra tal.

söndag 4 juli 2010

Almedalen

På väg till Almedalen för att delta i SKTFs satsning där under veckan.
Lite sliten i dag efter att ha flyttat i går, men börjar så sakta fyllas av tillförsikt inför en mycket spännade vecka.
Som SvD skriver i dag "bäddat för het vecka i Visby". Kommer vi att få ta del av spännande politiska utspel måntro?

I morgon ska jag delta i ett seminarium arrangerat av agendapr och arenagruppen kring
fackens makt över den politiska dagordningen. En ny undersökning om fackföreningsföreträdares bild av situationen kommer att presenteras. Intressant och brännande fråga för oss i ljuset av vikande medlemssiffror och förtroendeproblem.

Fortsättning följer...

fredag 25 juni 2010

Kongressavslutning.













Det har varit en fantastisk vecka här i Vancouver. Det är väldigt stort att fackföreningsrörelsen lyckats ena sig i ett enda Världsfack. Detta ger oss möjlighet att vara en stark röst för arbetstagares rättigheter och villkor på den globala nivån i förhållande till institutioner som IMF, WTO, Världsbanken, ILO och FN systemet.
Den arena som för var dag spelar en allt större roll för arbetstagare runt om i världen..
I kväll bär det av hem till Sverige och de utmaningar som väntar i det fackliga arbetet där:))
VI SES!

Val av ny generalsekreterare


Sharan Burrow valdes precis till ny Generalsekreterare för Världsfacket (ITUC):))

Läs mer om Sharan i TCO tidningen här.

Fredag sista kongressdagen


Följ min uppdateringar från kongressen på Facebook:)här.

torsdag 24 juni 2010

Aktuella kränkningar av fackliga företrädare


Lyssnar på talare som vittnar om mord och kränkningar av fackliga rättigheter runt om i världen. Hos oss har vi representanter från Burma där fackliga rättigheter är förbjudna och organisering medför fängelsestraff på minst 7 år. Guatemala där 46 fackliga företrädare mördats de senaste 3 åren. Mexico, generalsekr för gruvfacket som sedan 4 år tillbaks lever och verkar i exil i Kanada under ständigt dödshot.


Generalsekreteraren för Bananarbetarnas fackförening i Guatemala, Noe Antonio Ramirez Potela berättade för oss i dag kring de omänskliga villkor som de arbetar under på bananplantagerna i Guatemala. När arbetarna organiserar sig på en plantage stänger arbetsgivarna plantagen och flyttar verksamheten. Man arbetar 12 timmar om dagen för 3 dollar och 80 cent. Betalar inte arbetsgivaravgift vilket gör att man tex inte har något skydd vid sjukdom. Fackliga företrädare hotas och mördas. År 2007 mördades Antonios bror för sin fackliga aktivitet. Antonio lever under ständigt hot och säger själv att enda anledningen att han fortfarande är vid liv är att den internationella fackliga rörelsen så tydligt stödjer honom.

Dole är en av de stora aktörerna i Guatemala och som Antonio själv säger "deras bananer är dränkta i blod".

Nej till våld mot kvinnor!

Inlägg kring jämställdhet och hur krisen slagit mot just kvinnor ochh ökat risken för våld och trafficking. ITUC är en formidabel kraft i arbetet med att få slut på våldet mot kvinnor och flickor och är en uppgift för alla fackföreningar enskilt och gemensamt. Våld mot kvinnor finns över hela världen i alla samhällsklasser och länder.

ITUC och UNIFEM (United nations Development fund for women)lanserar en gemensam kampanj för att få slut på våldet mot kvinnor.

Framgång

Vi kommer att få med skrivningar kring vikten av organisering i huvudresolutionen precis som vi hoppats. :))

TCOs delegation lyssnar intensivt


117 talare under dagarna


Vi har under dagarna här i Vancouver lyssnat på 117 talare i talarstolen som har delgett oss bilder från situationen i sitt respektive land. och kommit med kloka tankar och förslag.

Argentinas president







Om en liten stund kommer Argentinas president att adressera kongressen här i Vancouver.
Hon heter Cristina Kirchner och är den första kvinnliga folkvalda presidenten i Argentina.

TCOs inlägg 2 ORGANISERING och förslag


Sture framför att Organisering är helt avgörande för oss, bara när vi organiserar ett flertal kan vi stärka de mänskliga fackliga rättigheterna och således teckna bra kollektivaltal etc....
Handen på hjärtat hur bra är vi på att representera visstidsanst och unga proffesionella yrkesutövare. Våra fackl org måste förnyas, förändras och vara attraktiva och relevanta för kvinnor och män. För att stärka ITUC måste vårt gemensamma åtagande måste vara att vara relevanta också för dem...
TCO föreslår ny punkt i huvudresolutionen kring organisering och fackliga rättigheter utöver de 6 andra.

Vårt svar är organisering avslutar Sture TCOs anförande med.

Efter Sture äntrar nu Wanja Lunby Wedin talarstolen och lyfter 3 frågor som LO ser som nödvändiga om vi ska bibehålla vår kraft.
1. Organisering som en huvudfråga och en förutsättning för att vi ska kunna
2.teckna kraftfulla kollektivavtal med goda villkor för alla som är LOs andra punkt.
Som 3:e punkt lyfter Wanja vikten av facklig politisk samverkan med politiska partier som delar vår ideologi.

Wanjas tal går alltså nästan på samma tema som Stures och LO Sverige stödjer TCO och Stures förslag att lägga till en punkt i huvudresolutionen kring Organisering!
Detta är utmärkt och nu hoppas vi ro hem detta....

TCOs inlägg på kongressen....

Varje organisation har bara 1 inlägg och Sture Nordh Ordf för TCO förbereder sig nu för att göra TCOs inlägg i talarstolen.
Det kommer att bli på temat Organisering som en nyckelfråga för fackföreningsrörelsen i hela världen. Allt för få inlägg under dagarna har fokuserat på detta som är en absolut nyckelfråga för oss.

Torsdag morgon...

Wanja Lundby-Wedin inledde dagen med rapport från The Credentials committee som hon under kongressen är ordförande för. Den prövar delegationernas ställning utifrån antal,jämställdet, om man har betalat sin avgift etc i förhållande till stadgar och gällande regler.
Totalt inklusive observatörer och expertrådivare består kongressen av hela 963 personer.
Av delegationerna krävs att de är helt jämställda. Man måste också väga in att en hel del delegationer bara består av 1 person. 312 organisationer är representerade här från 156 länder. Av de som är här är nu 692 godkända delegater åtföljda av av 142 rådgivare, sekreterare och tolkar. 129 observatörer är också här.
Det kvinnliga deltagande bland delegaterna är nu uppe i 45%!!
Globala Fackliga Internationaler har skickat 42 representanter, 1 rådgivare och 12 observatörer.

Världsfackets kongress sammanfattning onsdag

Gårdagen var en givande dag med viktiga och intressanta inslag.
Diskussionen i plenum med ett fokus på den finansiella krisen fortsatte under hela dagen med perspektiv på frågan från hela världen beroende på vem som stod i talar stolen.
Sammanfattningsvis kan dock sägas att alla talare är fokuserade på nödvändigheten att nu ta tillfället att påverka globaliseringens utveckling mot en mer hållbar globalisering med människan i fokus. ITUCs förslag som också ligger i huvudresolutionen är införandet av en skatt på finansiella transaktioner. Ett förslag som fått massivt stöd från kongressen.

Under dagen hade vi en manifestation med anledning av att det var World public services day arrangerad av ISKA (Internationalen för Stats och Kommunanställda). Starkt stöd uttrycktes från en stor variation av fackföreningar från hela världen kring vikten av offentliga tjänster av god kvalitet tillgängliga för alla samhällsmedborgare.:)
Under dagen i går träffade också några av oss från TCOs delegation representanter från FEDUSA en av de fackliga centralorganisationerna i Sydafrika som organiserar ca 500000 tjänstemän och arbetare där. Ordf i FEDUSA är också ordförande i en fackförening i Sydafrika som motsvarar SKTFs avtalsområde på ett ungefär. Det finns ett tidigare samarbete mellan TCO och FEDUSA och FEDUSA kommer att skicka en delegation till Sverige i november.
De är väldigt intresserade av bland annat att sätta sig in i hur våra omställnings/trygghetsavtal fungerar.

onsdag 23 juni 2010

Den vitryska fackföreningsrörelsen...

Jag har precis lyssnat på företrädaren för det vitryska facket som tackar för den viktiga solidaritet som visas dem från den internationella fackliga rörelsen.
Förföljelsen av den vitryska fackföreningsrörelsen har förvärrats under de senaste åren. Staten ingriper systematiskt i det fackliga arbetet. Syftet är att tysta alla rörelser som är kritiska mot regimen. Flera fackliga företrädare har fängslats. Andra har avskedats eller utsatts för hot.
Efter påtryckningar från Europafacket (EFS) har EU tagit bort handelsprivilegier med Vitryssland med motiveringen att landet kränker de grundläggande fackliga rättigheterna.

Paneldiskussion i dag onsdag

Poul Nyrup Rasmussen tidigare statsminister i Danmark i paneldiskussion på Världsfackets kongress i dag på eftermiddagen:
"Alla ni fackföreningar, hur ofta talar ni med era medlemmar om att en förutsättning för att nå nåtminstone hälften av de mål ni vill uppnå bygger på internationellt samarbete över landsgränserna. Vet alla era medlemmar det?"

Kongressdag 2 onsdag

Härlig debatt hela morgonen, krisen i fokus även denna dag.
Många intressanta inlägg från hela världen. Jag saknar dock kvinnor i talarstolen.
Ca 90% av talarna är män. Detta trots att kongressen i antal delegater är precis jämställd.
Orsaken är dock att varje organisation bara får ett inlägg under kongressen och detta inlägg görs oftast av ordförande eller generalsekreterare, dessa är oftast män.

Men just nu är faktiskt en kvinnlig kollega från Brazilien i talarstolen.

World Public Services Day i dag 23/6

Manifestationsposter här.

World Public Services Day i dag 23/6







I dag är det dagen till stöd för offentliga tjänster av god kvalitet.
Jag var i går kväll efter debatterna i plenum på en mottagning som hölls av SKTFs International
ISKA (Internationalen för stats och kommunanställda).
Vi planerade där en manifestation som kommer att hållas här i Vanocuver i dag till stöd för offentliga tjänster av god kvalitet för alla. Vi kommer också att uppmärksamma den situation som våra offentliganställda kollegor i stora delar av Europa nu står inför med kraftiga nedskärningar av löner och villkor och en försämring av de offentliga tjänsterna till följd av kraftiga nedskärningar.

tisdag 22 juni 2010

Colombia och Nepal

Två rörande inlägg från fackliga kollegor i Colombia och Nepal... som talar utifrån deras speciella förutsätttningar. Colombia är det land där i särklass flest fackliga ledare mördas varje år.
ITUC rapport kring kränkningar av fackliga rättigheter 2010 hittar du här.
Helen Clark tidigare premiärminister på Nya Zealand och chef för UNDP uppe i talarstolen...
En palestinsk facklig företrädare talar nu.......blockaden på tapeten

Ungdomars situation

Ungdomars situation på arbetsmarknaden lyftes precis i talarstolen. :))

EN ENAD FACKFÖRENINGSRÖRELSE!


Om man betänker så är det egentligen fullständigt fantastiskt det man åstadkom i Wien 2006 då Världsfacket hade sin första kongress och att man där faktiskt lyckades ena fackföreningeningsrörelsen i världen kring vikten av att ha en enad facklig front att för att möta globaliseringen och de stora utmaningar som möter oss. Detta gjordes innan den stora finansiella krisen och nu är det naurligtvis en enorm fördel att kunna stå enade och diskutera dessa utmaningar och hur vi tillsammans ska möta dem här i Vancouver denna vecka.
ITCU´s Generalsekretarare har i huvudresolutionen pekat på sex strategiska frågor för global social rättvisa:
1.
Decent work for all. Här pekas på vikten av att Implementera ILO´s Global Jobs Pact.
2.
Labour Market justice and Equity.
3.
Regulated Finance. ITUC arbetar vidare för att få gehör för en bättre reglering av arbetsmarknaden och dess aktörer. Man vill också arbeta för en internationell skatt på financiella transaktioner.
4.
A sustainable Low Carbon Future. ITUC arbetar för en hållbar framtid som skyddar arbetares intressen och som understödjer anständiga arbetsvillkor.
5.
A New development Model. ITUC arbetar för en humanisering av globaliseringen och en bättre föredelning av välståndet.
6.
Governance of Globalisation.
En styrning av globaliseringen som inte drivs enbart av avreglering och marknadsfundamentalism.

debatten fortsätter......
Debatten pågår. En Italiensk kollega redogör för att man tappat 1 miljon jobb, med krav på att jobba längre, lägre lön, högre flexibilitet , mindre välfärd och färre offentliga tjänster.

Tisdag i Canada

I dag tisda börjar kongressen på riktigt efter en fantastisk öppning i går kväll.
I delegationen från TCO ingår Sture Nordh ordf TCO, Agneta Lindblom-Hulthen ordf Journalist förbundet, Jaan Kolk, Förbundsdirektör Teaterförbundet, Peter Hellberg 1:e vice ordf Unionen,
Jag 2:e vice ordf SKTF, Roger Mörtvik Samhällspolitisk chef TCO, Helena Johansson Internationell chef TCO, Thomas Jansson Internationell sekreterare TCO, Kristina Persdotter Utredare TCO.
Kongressen består av ca 800 ledamöter från hela världen, delegationerna utgår från de fackliga huvud/centralorganisationerna i respektive land och från de fackliga internationalerna. Från Sverige kommer delegationerna från TCO respektive LO och leds då följaktligen av Sture Nordh TCO och Vanja Lunby -Wedin LO.
SACO har inte skickat några representanter till kongressen, vilket kan tyckas anmärkningsvärt.

Kongressen kommer att hantera 13 resolutioner och en huvudresolution inom följande områden:

1.Changing globalisation, 2.Promoting and defending fundamental workers rights,
3.Gender eguality,4. A sustainable and just development model for the 21st century,
5. Global unions, global business, 6. Organising,
7. A decent life for young working men and women, 8.The International labour organisation,
9. Democracy, peace, security and the role of the United nations, 10.Combating climate change through sustainable development and just transition,
11.Migrant workers,12. Extending social protection and ensuring good occupatinal health, 13.Fighting HIV/AIDS

samt huvudresolutionen: Now the people, From the crisis to global justice.

Nu på morgonen kommer vi att få en dragning av huvudresolutionen och sedan vidtar plenum diskussionerna. Varje organisation kommer att få möjlighet att göra ett inlägg i plenum.
Vid sidan av plenum arbetar också ett resolutionsutskott där varje org har en representant.
Det pågår också olika seminarier och mottagningar, möten vid sidan av diskussionerna och under kvällarna. .....
I kväll ska t e x Public Services International ha en reception för offentlig facken för att diskutera aktuella frågeställningar och strategier..
En huvudfråga under dessa dagar är naturligtvis den finansiella krisen som också huvudresolutionen rör sig kring och hur man skapar en mer human globalisering och ekonomi med människan i fokus. Den pågående utvecklingen i Europa är naturligtvis mycket i fokus och inte minst för de närvarande offentlig facken som nu möter lönesänkningar och försämrade villkor är detta en huvudfråga.

måndag 21 juni 2010

Lyssnar på inledningsanföranden i samband med öppnandet av Världsfackets kongress..
Greklands premiärminister har precis talat över videolänk från New York.
Många anföranden och så även detta handlar om det finansiella läget som inte minst Grekland konfronterats med. Papandreo talar om nödvändigheten av att humanisera globaliseringen och ekonomin....

Som namnet på kongressen åsyftar....Now the people

Måndag i Vancouver


Har äntligen lyckats koppla upp mig. Uppkoppling i Canada är DYRT och inte helt enkelt men nu så.
Måndag morgon här i Canada kongressen öppnar formellt i eftermiddag, Har dock nu på morgon avslutat ett womens meeting för de kvinnliga delegaterna.
Samma kamp som vanligt. Kongressen har en absolut jämn könsfördelning när det gäller antalet delegater. Trots det så innebär det faktum att varje organisation bara har ett inlägg på 4 min under hela kongressen att de flesta organisationer naturligtvis skickar upp sin ordf eller generalsekreterare i talarstolen. Dessa är naturligtvis oftast män.Antalet kvinnliga talare kommer därför att bli minimalt kan man misstänka.:((